Danas nam, po našoj staroj tradiciji dolazi zima i počinje vladavina neizbježne boginje.

Priroda kao da se već pokorila, pristala, srebrni mraz pokrio tlo, hladna kiša rominja i miris zime u vazduhu podsjećaju nas da je Ona stigla.

Njeno ime je Marzanna (Poljski), Morė (Litvanski), Marena (Ruski), Mara (Ukrajinski), Morana ( kod Ćeha i kod nas), Morena (kod Slovaka i Makedonaca), Morgana (kod Kelta) ili Mora (kod Bugara) označava kažu prisilnu smrt, kraj nečega, ali i ponovo rodjenje i usko je vezana za snove.

Noćas me je Morana obilazila, kao i uvijek u ovo doba godine, a naročito, uoči 21. novembra, njenog praznika…

Pozdravite je i proslavite! 
Nije Morana, nije Ona zla. Ona je tu “da sve bude kako biti mora”.

MORANA je dio neprekidnog ciklusa života i smrti. Ona ne dolazi i ne ide nikuda, prisutna je od postanka vremena i biće tu dok god vrijeme postoji, neraskidivo vezana za Svaroga, kao drugi kraj onoga koji stvara život i koji će Ona, kada dođe vrijeme za to, odnijeti u carstvo mrtvih, svijet naših predaka – u Nav, svijet mrtvih ili kako je to danas popularno Underworld. Ona će to učiniti, kako kažu u slovenskoj mitologiji, ploveći u lađi od orahovog drveta mrtvih. 
Brojne rijeke nose njeno ime, kao Morava , Moravica, Morna u Indiji, jer Morani pripadaju vode rijeka, mora i snova.

Morana je možda i najmoćnije božanstvo, ali nije zla… Ona je božanstvo neminovnog, onoga što biti mora. Od nje se ne može pobjeći, njenu moć ništa ne može da dovede u pitanje. Ona ne pravi razliku medju ljudima, jer svi smo smrtni i svi na kraju idemo njoj u zagrljaj.

Morana ima mnogo demona koji je okružuju, medju njima ima babica, mora, vještica, Čuma, demona bolesti, Jula Crnbog, bog zla, božanstva rata, demona Zime i Gladi…  

Morana se kreće između Java (svijeta živih) i Nava (svijeta mrtvih) 

Ali, kako već rekoh, Morana nije zla. Morana ima i drugo lice, lice ponovnog radjanja, stvaranja, plodnosti koja nastaje kao neminovnost nakon smrti, kraja. Neminovnost svjetova u kojima živimo…

Mnogi  običaji na Balkanu vezani su za Moranu. Na maškarama se pravi lutka od slame i pruća koja predstavlja Moranu, a u ritualu maškare u maskiranoj povorci tjeraju, tuku i na kraju spaljuju Moranu. Moranino ponovno rodjenje u tom ritualu bi trebalo da bude proljeće.

Mnogo je priča o Morani u svim kulturama. Uglavnom budi strah i strahopoštovanje. Kod nas u Bosni Morana zna doći i kad joj nije vrijeme. Valjda za to ponovno rodjenje Bosne potrebno je da se izreda gomila demona sa svih strana svijeta.

Kod nas smatraju da je Morana samo odbačena ili prevarena djevojka koja koristi ovaj oblik da bi se osvetila momku, koji joj ne uzvraća njenu pažnju, ljubav…

U svom nevidljivom obliku ona dolazi svake noći oko ponoći i guši muškarca sjedeći mu na grudima. Muškarac osjeća veliki pritisak na grudima, znoji se i ima noćne more. Ujutro se budi blijed i osjeća se nemoćno. Vjeruje se da se svaka djevojka može pretvoriti u Mora ako preda svoju dušu Iblisu.
I kako ćemo izaći na kraj sa takvom djevojkom ?

Kažu, iz džamije se mora ponijeti zeleni pojas koji služi u obredu vezivanje pokojnika za prut tokom dženaze. Onaj koga napada Mora mora leći u krevet držeći zeleni pojas u desnoj ruci. Ne smije zaspati, naravno, već samo držati zatvorene oči. Oko ponoći će se pojaviti Mora i sjesti na njegova prsa. U tom trenutku moraš staviti kaiš na sebe i Mora će postati vidljiva ljudskom oku. Uhvaćena u zamku, Mora će se uplašiti, kao i sve nevidljivo koje postane vidljivo, a nije baš s dobrim namjerama se uputio tebi. Nijedna ženska osoba ne želi da je neko otkriva kao Moru, pa će kao zamjenu za čuvanje tajne pristati da te ostavi na miru. Ili ako ne pristane otkrivanjem takve, moram napisati ženske osobe jer se Moran još nije rodio, ona će početi da dokazuje da to nije istina i eto rješenja. Niko ne želi da bude vidljiv dok radi nevidljive stvari.

A u ovoj našoj da prostiš Bosni vazda ta naka* ljubav, taj ašik, ko da ništa drugo na ovom dunjaluku nema. Nigdje para, kuća, imetaka, zlata, sile, moći, slave, svega materijalnog, samo to nešto, nešto neopipljivo… Niti ga možeš prodati, niti iskoristiti, a oni ti u toj, da prostiš Bosni samo u to vjeruju. E sad da li vjeruju ili znaju, ostavljam Vama da presudite. Ali sigurno znam da odatle potiče stereotipni naziv ” glupi Bosanac ” u ovom, materijalnom, ne dao bog nikom svijetu.

One thought on “MORANA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s