Hvala, dron.ba na ovom divnom videu …

Te kobne 1463, pisari Osmanskog carstva u pripremi napada na Bosnu, spominju najmanje 192 utvrde i utvrdjena grada.  Na spisku sa :  https://bs.wikipedia.org/wiki/Spisak_tvr%C4%91ava_u_srednjovjekovnoj_Bosni              ima ih nabrojanih 274. Ovaj spisak je radjen prema granicama utvrdjenim u posljednjih 60 tak godina. Spisak je bio mnogo veći prije te kobne 1463. Najpoznatiji od gradova koji nisu na spisku je Herceg Novi, a Šibenik zaslužuje posebnu priču. Šibenik je ostao jedini nepokoreni grad za vrijeme četvrtog krstaškog rata, kada je Papinska vojska od 1202 g. do 1204 g. napadala Patarene u Dalmaciji. Šibenik je pao tek 1412 g., a još uvijek su prisutni u današnjem Šibeniku Kotromanićevi grbovi i Manihejski znakovi. Priča o katedralama po Dalmaciji će Vam sigurno biti interesantna.

Medju nespomenutim, a najvažnijim gradovima su bili Moštre, Fojnica, Kreševo i Podvisoki, koji nisu bili utvrdjeni. Najviše uništenih iz tog doba i kroz sva dešavanja nakon toga je uz Drinu.

Zvanično je kažu Bosna pala 1463, padom Kraljeve Sutjeske, Bobovca, Jajca  i hvatanjem našeg posljednjeg i najgoreg od sve djece, kralja Stjepana Tomaševića. Ali borba za Bosnu nije prestala njegovim padom, nastavili smo se boriti uporedo sa Osmanlijama i sa Ugarskom i Papinskom vojskom, koja je negdje, ako je to njima odgovaralo pružala podršku vojsci bošnjana protiv Osmanlija. Juna 1592, 130 godina kasnije, pao je i posljednji bosanski utvrdjeni grad i pored pomoći vojske Ugarske. Bihać su osvojili Osmanlije pod vodstvom Nikole (Hasana) Predojevića (c. 1530 – 22 June 1593), znanog kao Telli Hasan Paša, tadašnjeg petog po redu bosanskog berlegbega.

 

Borba protiv Osmanlija, ali i ostalih okupatora nije ni nakon toga prestala…

Tvrđave srednjovjekovne Bosne :

 

https://bs.wikipedia.org/wiki/Spisak_tvr%C4%91ava_u_srednjovjekovnoj_Bosni

 

3 replies on “Tvrdjave srednjovjekovne Bosne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s