Moj tip kralja samo glave mu došle žene i vino, to je u redu prije ili kasnije će nam već neko doći glave, al nam je ovaj otišao previše brzo.
Da mu nije zapala za oko zgodna kćerka ljekaruše iz Metkovića za Ardijejce bi čuli puno više.
Izgleda da još od Ilira stoji nam ona poznata priča o ženama iz tih krajeva …

Ilirski grad Agronium nazvan je po kralju Agronu. Po kotorskim predajama ilirski su bogovi preklinjali Agrona da ne oženi Teutu: “Lijepa jeste, isticali su, no je i zlokobnica koja će sigurno donijeti nesreću cijelom kraljevstvu. Već u godinama ali vrele krvi.”
Agron je postupio suprotno volji svemogućih. Oženio je Teutu.
Volio ju je, vodio sa sobom, darivao poklonima i počastima. Sudjelovala je Teuta s Agronom u mnogim ratovima. Stvorili su moćnu državu.
Potom je Agron sagradio prelijepi grad Agronium u kojem će stanovati njegova supruga. Grad je opasan bedemima. U gradu su izgrađeni cvjetni trgovi i arene. Izgrađeno je i pristanište u kojem je “planirano da prvi privezani jedrenjak bude onaj koji će Agrona dovesti kada ovaj dođe na proslavu otvaranja grada”.
Agronu je stigla vijest da mu supruga Teuta živi raskalašenim životom. Odlučio je vratiti se i osobno ustvrditi što je istina.
Kraljica ga je dočekala na pristaništu “u svoj svojoj ljepoti, u raskošnim kočijama”. Prišla je kralju i u znak dobrodošlice ponudila mu pehar da ispije. Umoran od dugoga putovanja i zadovoljan razvojem događaja Agron je ispio tečnost na iskap. Napravio je nekoliko koraka i pao na tepih prostrt njemu u čast. Bio je mrtav.
Tako je jedan od uglednih Agronovih vojskovođa usmrtio kralja i preuzeo zapovjedništvo nad ilirskom flotom i vojskom.
Zbog toga umorstva bog Posejdon je naredio da se iz grada sklone robovi i sirotinja. Počelo je strašno kažnjavanje. Zemlja se otvorila, a u njenu utrobu propao je tek izgrađeni Agronium. Zatim je morski val za sva vremena sakrio nekadašnju ilirsku prijestolnicu.
Po predajama Teuta nije bila kažnjena jer nije znala da se pripremalo ubojstvo njezinoga supruga. Pripovijeda se i da je Posejdon nije htio kazniti zbog njezine iznimne ljepote.
Po narodnom pripovijedanju ne zna se je li Teuta ime ili je kraljevsko ime kod Ilira. Tri godine kasnije Rimljani su preuzeli grad.

U selu kraj Neuma Rimljani su živjeli 5 stoljeća


“Vranjevo selo je u 1. stoljeću prije nove ere bilo značajno rimsko naselje koje je u kontinuitetu trajalo sve do 6. stoljeća p. n. e”, naveli su za Radiosarajevo.ba iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koja je ovo arheološko područje i nekropolu sa stećcima proglasila nacionalnim spomenikom BiH u odluci 2004. godine. https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/teme/vranjevo-selo-neum/251031

2 replies on “U posjeti kralju Agronu

  1. Howdy! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate!
    He always kept chatting about this. I will forward this post to him.
    Pretty sure he will have a good read. Thank you for
    sharing!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s