Malo sam kao čitao o Keltskoj kulturi, pričama i kao uvijek tražio sličnosti sa ovom našom, da prostiš bosanskom…

I u toj Keltskoj kulturi izmedju mnogo stvari koje pronadjoh, otkrih da Kelti imaju svoje sveto drveće i naravno, hrast im je na prvom mjestu.

Medjutim, na čemu sam zapeo je bio Keltski horoskop napravljen prema svetom drveću i nadjoh da sam rodjen u znaku : Elder, Sambucus, Zove iliti Bazge.

Ko da gledam sve će žene odmah pomisliti : šta sam ja ono …

Evo da ne tražite puno https://www.astrologyoftheancients.com/celtic-astrology/

Pa nadjoh da mi Keltski horoskop kaže da sam tragač, što mi odmah izmami osmjeh na lice.

Keltski simbol, kaže crni konj, boja crvena, meni najdraža …

Glavna odlika ovog znaka jest da se razvijaju i uče kroz cijeli život. Često su nemirni i hiperaktivni, što im odmaže u životu. U mladosti svoju energiju troše na isprazne stvari i ljude, no kasnije uče i okreću se duhovnoj strani života.

Pa kaže :

„Ovi arhetipovi u astrologiji keltskog drveća imaju tendenciju da vole slobodu, a ponekad se čini pomalo divljim prema ostalim znakovima zodijaka. U mlađim godinama možda ste živjeli životom u brzoj traci, često identificiranoj kao „tragač za uzbuđenjem“. U vrijeme vašeg rođenja, sunčeva svjetlost je bila brzo prolazna i tako primite isti znak iz prirode. Često vas pogrešno procijene kao čudaka jer imate tendenciju da budete povučeni uprkos svojoj ekstrovertnoj prirodi. Zapravo ste duboko promišljeni sa filozofskim tendencijama. Također imate tendenciju da budete vrlo pažljivi prema drugima i iskreno se trudite biti od pomoći. Te radnje pomoći, ponekad budu osujećene vašom brutalnošću (koju otvoreno dijelite, tražio to neko ili ne). Astrološki znakovi ovog keltskog drveta dobro se uklapaju s Alder’som ( Johom) i Holly’som ( Božikovinom ili Ilexom).“

  Na Zovu iliti Bazgu nisam nikad posebno obraćao pažnju, mada sam popio litre i litre soka od Zove. Primjećivao bih je kad procvjeta onim svojim bijelim, velikim i lijepim, brašnjavim cvjetovima, koji se onda nenadano pretvore u grozd tamnih bobica. U stvari nisam ništa znao o Zovi, pa evo sad i skontah da ako promjeniš naglasak, nosi potpuno drugo značenje.

U narodu je osim pod nazivom zova poznata i pod nazivima bazga, abzov, bažoina, bazag, bazdov, bazgovina, crna zova, bazovika, belika, boz, buzovka, zovik, zoha, zovljika, zofa, budzova. Za ovu biljku se u narodu govorilo da je toliko zdrava da vraća iz mrtvih

 Potražih malo po starim pričama vezanim za stabla Zove pa nadjoh da ih baš ima i razlikuju se ovisno o regiji. Nadjoh da se u nekim tradicijama smatra da drvo Zove štiti od zla i pruža zaštitu od vještica, dok druga vjerovanja kažu da se upravo vještice često okupljaju ispod Zove, posebno kada je puna plodova. Medjutim ono što je zajedničko, bez obzira na regiju je da ako posječeš stablo Zove, oslobadjaš duha ( biće nevidljivo ovim očima) poznatog kao Stara Majka.

Ako bi se duh oslobodio na ovaj neprihvatljiv, agresivan način, duh Stare Majke bi odgovorio, kažu osvetio na isti način, a možda i još gore. Drvo Zove iliti Bazge se smije sjeći samo na odredjeni način, ako ne želiš reakciju koja ti se neće svidjeti.

Ako niste čuli za rimu Staroj majci, zovi te me da Vam proučim…

I obratite pažnju kako se odnosite prema rodjenima pod zaštitom Zove, jako su osvetoljubivi, znam to po sebi …

Zova je drvo početaka i završetaka, rođenja i smrti, pa je duh ( biće koje ne vidimo ovim očima) starija vila preobrazbe i prelaska pragova, neko ko je već prelazio i vraćao se. Vidimo je kao staricu, stariju vilu koja savjetuje šta treba baciti i što poduzeti. Nekog koga mi ovdje i zovemo Stara Majka.

Zovi se pripisuju magična svojstva i upotrebljava se u egzorcizmu i protjerivanju, ali i za iscjeljenje i ostvarivanje prosperiteta.

Lišće i bobice se koriste za zaštitu i za razbijanje uroka bačenih protiv vas ili za poništavanje uroka zle namjere. Uzgoj Bazge u vašem vrtu zaštitiće vašu imovinu od nesreće i štete. U Evropi su sadili Bazgu na grobljima radi zaštite od zlih duhova.

Peter Pracownik i Andy Baggott u  knjizi OGHAM Keltsko proročište pišu

Zova je prava medicinska škrinja sa korom, lišćem, cvijećem i bobicama koja se koristi u biljnoj medicini za liječenje mnogih bolesti, uključujući modrice, rane, prehladu, visoku temperaturu, respiratorne bolesti i groznice. Njene bobice su posebno moćne, a druidi su sve koje su ostale na drvetu u decembru smatrali darom boginje Zemlje. Od njih se sakupljalo i pretvaralo u sveto vino koje se pilo kao pomoć vidovitosti. Kaže se da njegovo drvo štiti od začaranosti, negativnosti, a zvižduci ili svirale od Bazge imaju reputaciju kao pomagalo za kontakte s vilama. U Irskoj je vještičja metla imala osovinu od Bazge za razliku od tradicionalnijeg jasena.

U Vilinskoj bibliji, Teresa Moorey piše :

Stara Majka može pružiti snažnu vezu s Božicom Majkom i olakšati kontakt s duhovima drugog drveća. U određenom smislu djeluje kao majčinska figura u šumi. Ona nosi mudrost Krune i gospodarica je najdublje čarolije.

Za vještice se govorilo da se mogu pretvoriti u drveće Zove. Djipsiji vjeruju da loša sreća prati one koji posjeku i spale drvo Zove i da će se Stara Majka osvetiti. Ovo praznovjerje proizlazi iz instinktivne spoznaje da je nedostatak poštovanja prema prirodi u konačnici veoma opasno za ljudsku vrstu.

Neukrotiv rast Zove nagovještava neukrotiv aspekt Prirode, crno srce zemlje kojem dugujemo svoje biće.

Starija vila ima ostarjelu, žensku mudrost, predugo podcijenjenu u našoj kulturi, ali sa malo iskazanog poštovanja pretvara se u pravu učiteljicu.

 U Keltskom kalendaru drveća Zove označava najmračnije doba godine, pa je tako povezan sa smrću i krunskim aspektom trostruke boginje. Doista, u megalitskim dugim kutijama u obliku Bazgovih listova pronađeni su pogrebni kremeni, a u drugima je između dvije kamene ploče isklesan portal u obliku Bazge, pokazujući da njegova povezanost sa smrću seže dalje od Kelta u prahistoriju.

 Slučajno u priči o Harryju Potteru, Zovin štapić  ( Elder Wand – stariji štapić) igra ključnu ulogu u završnoj knjizi serije Harry Potter, koja je i zamalo dobila ime “ Harry Potter and the Elder Wand “  prije nego što je autor J.K. Rowling odlučio da se zove “ Harry Potteru and the Deathly Hallows “ ( Darovi smrti ). U svijetu koji J.K. Rowling opisuje, stariji je ono što mi u ovom svijetu zovemo jači…

 Zova iliti Bazga ( Stara Majka) koja ima grozdove bijelog cvijeća i crvenog ili crnkastog bobičastog voća, ima mnogo sličnosti sa vilinskim svijetom u usmenim predajama posljednjih stoljeća u keltskim zemljama. Na otoku Man, gdje Zova obilno raste zovu ga “vilinsko drvo“. U Irskoj su uvjereni da vile ili demoni obitavaju u mnogim pojedinačnim starijim stablima Zove.

Staroirski – tromm; Moderni irski – trom; Škotski galski – troman, droman; Velški – ysgawen; Cornish – scawen; Breton- skavenn

U folkloru Danske, Njemačke i Engleske spominje se Stara Majka, koju nije bilo pametno vrijeđati. Slično tome, škotski i irski folklor drvo Zove su povezali s vješticama i vilama i tabuirali ga.

Duh koji zovemo Stara majka, je vjerovatno razlog iza ove nespremnosti, neodlučnosti da se drvo imenuje direktno, odredjenim imenom pa daje sliku nedefinisanog „ sivog „ drveta.

U bajkama Danca Hansa Christiana Andersena predstavljena je dobroćudna starica koja se pojavljuje bolesnom dječaku i pokazuje mu vizije o stranim zemljama i njegovom budućem životu.

Dok je Andersen, koji je pisao za djecu, prirodno želio da učini da se Stara Majka čini simpatičnom, folklor kaže drugačije. Morali ste zatražiti dozvolu prije nego što ste uzeli drva sa Bazge, u suprotnom bi kazna brzo uslijedila. Čak su mnogi ljudi smatrali da bilo šta od Bazginog drveta ne donosi sreću. Naravno, treba samo znati kako …

Jedna danska priča govori kako beba položena u kolijevku napravljenu od Bazginog drveta nije mogla zaspati jer bi je Hyldermor vukao noge dok nebi zaplakala. Slično tome, djeca koja su spavala u sobi s podovima od Bazge budila su se noću s bolnim, natečenim prsima, kao da im je nešto sisalo bradavice. Prestalo je kad su preseljeni u drugu sobu. (Keightley: 162-3)

Druge priče kažu da bi Hyldermor štipao djecu u kolijevci dok ne postanu crna i plava ili bi ih cijelu noć vukao za noge. U Njemačkoj bi se Dame Helder svetila za krađe svog drveta. (Vati: 129)

 Prema danskom i engleskom folkloru, prije sječe drveta morali ste izrecitovati sljedeću rimu, izbjegavajući tako prokletstvo:

„Starice, daj mi malo svog drva, a ja ću ti dati svoje kad naraste u drvo. ”

Kao što je primijetio jedan starac, morali biste biti mrtvi jako dugo da bi prerasli u drvo. (Heanley: 57)

Druga verzija je glasila:

“Stara dadiljo, Hyldemoer, ako mogu, moram zagristi zalogaj tvoje šume”.

Nakon toga bi tri puta pljunuli na zemlju, što je  trebalo da odbije zlo i da podsjeti na malo više strahopoštovanja prema Staroj Majci.

U Engleskoj su najstariju žensku osobu zvali Stara majka ili Stara djevojčica, a na nekim mjestima su govorili da bi odsijecanje Zove uzrokovalo smrt u porodici. (Watts: 129)

Na isti način, stara engleska rima upozorava:

“Zova je Gospino drvo, ne palite ga ili neka ste prokleti.”

Ovo se može odnositi na „zloglasno pušenje starca i oskudnu vrućinu kad je izgorio“, koja  je nagoviještavala smrt.

Stabla Bazge su mala, pa priča o daskama za pod izgledaju malo vjerovatno, ali Bazga je korištena za rezbarenje sitnih predmeta. Tvrdo je drvo i dobro se polira, izdubljivanjem grana pravile bi se perle.

Zova je oduvijek bila drvo vještica, a legende o vješticama i drveću često su povezane  sa pričama o Staroj Majci.

Zovino stablo vještica u Rollright Stonesima u Oxfordshireu je prema tradiciji “okrvavljeno” svako ljeto, da bi privremeno prekinulo čaroliju koju je vještica bacila nad kraljem i njegovim ljudima, pretvarajući ih u kamenje. Vještica je postala Zovino drvo koje je stajalo na tom mjestu. Njeno drvo je “krvarilo” ako je posječeno, posebno kada je cvjetalo. (Evans: 36)

(Ima i verzija je da je majka Shipton, poznata proročica, proklela kralja i pretvorila njega i njegove ljude u kamenje.)

Irske vještice su očito starije grane koristile kao čarobne konje, pretpostavljam kao svojevrsni križanac između metle i hobita.

U Škotskoj je bilo malo drugačije jer ste mogli na Midsummer stajati ispod Zove i vidjeti vilinsku četu.

Farmer u Somersetu otkrio je da mu krave muze vještica, maskirana u drvo Zove. Pokušao se sukobiti s njom, ali to je pošlo po zlu, pa ga je supruga ( Ženska energija ) morala spašavati spaljivanjem drveta i pravljenjem oblika u pepelu.

Drvo Zove i vještica su se često međusobno prepletali, kao i priče o njima, posebno kako drvo Zove krvari ako se posječe.

Mnogi povezuju Staru Majku i germansku boginju Holdu i folklornu figuru Majka Holle. Interesantno je, jer je Holunder na njemačkom i engleskom Elder znači “stariji”. Lingvistički je to upitno, ali većina ljudi nije lingvista, pa bi “zvuči slično” u svijesti većine ljudi postalo “jednako je”. Ili još interesantnije značenje riječi Hölle na njemačkom  ” do vraga“

Problem koji vidim s idejom da Holdu ili Holle povezuju sa Starom Majkom je taj što Holdu i Holle provode puno vremena putujući uokolo, dok je Stara Majka vezana za svoje drvo. Teško ju je zamisliti da ona vodi „ Divlji lov“ ili pregledava predenje žena u Dvanaestoj noći…

Lako je pronaći Bazgu zasađenu po cijeloj sjevernoj i srednjoj Evropi, a čak su i neka naselja kamenog doba u Skandinaviji imala ostatke Bazge. (Gardenstone).

Osim što je korisna (cvijeće i bobice su jestivi, a ona stvara boje) Zova može odbiti zlo, a kao što smo čuli iz ovih priča, jao svima koji posjeku stablo Zove. Zasađena u Vašem vrtu Zova štiti Vas od zlih vještica i vila ili ih prizive, zove …

Najčešče nismo ni svjesni da to zavisi isključivo od naše odluke !

Drvo Zove samo po sebi je znak – vrsta čarobne Komšijske straže ( Neighbourhood Watch), koja bićima u okruženju i svim zlim duhovima signalizirala da Staru Majku treba poštovati i biti uvijek na oprezu.

Zovu u Britaniji često uzgajaju i kao žive ograde, jer raste vrlo brzo, lako se savija u željeni oblik i raste prilično obilno, čime su stekli reputaciju “trenutne žive ograde”. Na to generalno ne utječe vrsta tla ili nivo pH, a gotovo će rasti bilo gdje ima dovoljno sunčeve svjetlosti.

Bitno da znate da su skuhane bobice (pulpa i kožica) većine vrsta Sambucusa jestive, a nekuhane bobice i drugi dijelovi biljaka iz ovog roda su otrovni.

Lišće, grančice, grane, sjeme, korijenje, cvijeće i bobice biljaka Sambucus proizvode cijanogene glikozide koji imaju toksična svojstva. Pokazalo se da unošenje dovoljne količine cijanogenih glikozida iz soka od bobica, čaja od cvijeća ili napitaka od svježeg lišća, grana i voća uzrokuje bolesti, uključujući mučninu, povraćanje, grčeve u trbuhu, proljev i slabost.

Avgusta 1983. grupa od 25 ljudi u okrugu Monterey u Kaliforniji iznenada se razboljela pijući sok od bazge prešan od svježih, nekuhanih bobica, lišća i stabljika Sambucus mexicana. Gustoća cijanogenih glikozida veća je u čaju od cvijeća (ili lišća) nego od bobica.

Sjeme Sambucus callicarpa je otrovno i može izazvati povraćanje ili proljev.

 U Taksonomiji rod Sambucus, koju je izvorno opisao Carl Linnaeus, a time i postao njen botanički autoritet, odlikuje se širokom geografskom rasprostranjenošću i morfološkom raznolikošću. To je dovelo do prekomjernog opisa vrsta i infraspecifičnih svojstava (podvrste, sorte ili oblici).

Ime ne potječe, kako kažu od grčke riječi sambuce ( naravno zvanično svo porijeklo je od neke grčke riječi, mada…helem nejse nije sad tema), nego od Aramejske sabbekā, drevnog instrumenta, koji se pravio uklanjanjem korijena grančica radi stvaranja specifičnog zvuka.

Zova obično raste u blizini farmi i domaćinstava. To je biljka koja ovisi o dušiku iliti azotu i stoga se obično nalazi u blizini mjesta odlaganja organskog otpada. Hemijski element broj 7, Nitrogen, Dušik ( uduši…) iliti Azot ( Zot – život, a A ispred predstavlja negaciju… ) Zova i jeste mjesto početaka i završetaka, rođenja i smrti

Interesantno mi je  ida Vam pomenem da su koru Bazge koristili proizvođači satova za čišćenje alata prije složenih poslova.

Sirove bobice Bazge čine 80% vode, 18% ugljenih hidrata i manje od 1% proteina i masti (tablica). U količini od 100 grama Bazga daje 73 kalorije i bogat je izvor vitamina C, pružajući 43% dnevne vrijednosti (DV). Bazga takođe sadrži umjereni sadržaj vitamina B6 (18% DV) i gvožđa (12% DV), bez drugih hranljivih sastojaka u značajnom sadržaju.

Ima toga baš mnogo, spremam cijeli elaborat, i ne samo o ovom drvetu,  a za sada je i ovo dovoljno da Staroj Majci posvetiti svoje poštovanje i da budete na oprezu.

Svako Vaše djelo, riječ, namjera ima odredjenu težinu, značenje, obratite Vašu pažnju …

Na neki način sam sretan da mogu podijeliti ovo malo znanja, koje mi je i došlo posmatrajući svako jutro, zadnjih par mjeseci drvo Stare Majke pored rijeke …

“Drveće je beskrajni napor zemlje da govori nebu koje sluša.”

~ Rabindranath Tagore

2 replies on “STARA MAJKA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s