Ne znam koliko znate o mjesecu, ako Vas uopšte  i interesuje, ali ove godine ćemo imati 13 punih mjeseca.  U ovom mjesecu oktobru dva. Jedan prvog, zvani mjesec pune žetve, a drugi 31 oktobra, zvani mjesec Lovca i još i Plavi mjesec na popularnu noć vještica. Drugi puni mjesec u jednom kalendarskom mjesecu se naziva Plavi mjesec.  Naravno u ovom iščekivanju kraja vremena sve ovakvo izgleda obećavajuće znakovito …

 Ako koga interesuje malo više o ovoj, kako kažu, paganskoj svetkovini ima na : https://damirnadivanu.com/2019/10/31/samhain/

 Sama noć vještica je u Hollywoodu bila izvor za kreiranje drugačije stvarnosti za noć koja prethodi danu mrtvih. Nadjoh spisak od 61 najboljih filmova koji su naravno svi horori .  https://www.seventeen.com/life/g1558/best-halloween-movies/

 Neko se baš potrudio da napravi pripremu za pravu pagansku svetkovinu u kojoj niko neće očekivati ništa dobro. A kako stvari stoje sve miriše na 31 oktobar 2020.

 U leksikonima opisuje se neobičan događaj koji se događa „Jednom u plavom mjesecu“. Ovaj je izraz prvi put zabilježen davne 1821. godine i odnosi se na pojave koje su neuobičajene, mada nisu istinski rijetke. Prema objašnjenju iz lexikona, obično nakon velikih šumskih požara ili velikih vulkanskih erupcija, Mjesec je poprimio plavičastu ili lavandinu boju. Čestice čađe i pepela potjerane visoko u Zemljinu atmosferu, ponekad mogu učiniti da Mjesec djeluje plavkasto. Ali pojava plavog mjeseca u drugim  mjesecima, sem oktobra, ne postaje plave boje.

Ovako nekako prema pripremnom planu izgleda stereotipna predodžba slike noći vještica sa Plavim mjesecom. Pa se ti ne prepadni …

 A znamo kad je mjesec pun, da se događaju čudne stvari. Prije par godina vraćajući se s mora u noći punog mjeseca, na Ivan planini sam vozio iza kamiona desetak kilometara iza kojeg je ostajao krvav trag po cesti. Nismo primjetili na početku, a kad je kamion stao izmedju duplih točkova kamiona vidjeli smo zaglavljeno tele koje vozač nije ni primjetio.

  Vijekovima kroz, folklor, mitologiju, vjerovanja možete pronaći bezbroj priča o snazi ​​punog mjeseca. Iako se priče drastično razlikuju, kulture i pripovjedače veže njihovo vjerovanje da postoji nešto suštinski neobično u vezi s punim mjesecom. Kao da nas čini moćnijim, malo zna i da izluđuje, kao da daje daje snagu tami, čak tjera neke da razbaruše kosu i počnu zavijajati na noćno nebo.

 Studija Univerziteta u New Orleansu iz 1995. pokazala je da je čak 81% stručnjaka za mentalno zdravlje otkrilo da moć punog mjeseca utječe na ljudski razum.

 Vjerovanje u utjecaj punog mjeseca je drevno i često je u mnogim kulturama, uključujući i našu. Policija i doktori, prema statistici, očekuju da će noći punog mjeseca biti užurbanije i sa više posla.

 S druge strane istraživači Ivan Kelly, James Rotton i Roger Culver, u svojoj studiji “Mjesec je bio pun i ništa se nije dogodilo” (objavljena u knjizi “Stoti majmun i druge paradigme paranormalnog”, 1991.) ispitali su više od 100 studija navodnih lunarnih efekata i nisu pronašli značajnu korelaciju između mjesečevih faza i katastrofa, stope ubojstava itd.

 E pa otkud onda sve ove priče dolaze ?

 Nego kad već spomenuh puštanje kose i zavijanje, ne možemo pričati o mitologiji punog mjeseca i obožavanju Mjeseca, a da ne spomenemo vukodlaka. Poput mjesečevih bogova i boginja, mnoge kulture u svom folkloru imaju priče poput vukodlaka.

 Ovidije je u Metamorfozama ( čitali ste ko da gledam ) ispričao priču o kralju Likaonu, kralju koji je, želeći da provjeri znanje i moć bogova, Zeusu poslužio svježe ljudsko meso, a Zeus ga je za kaznu pretvorio u vukodlaka.

 Vergilije ( njega isto znate ) je takođe pisao o ljudima koji su se pretvarali u vukove.

 Narodna tradicija za likantropiju varira tokom vijekova, ali uvijek vezana za lunarni uticaj. Neke evropske priče govore o transformacijama koje se događaju pod svjetlom punog mjeseca, a moderna pop kultura to predstavlja kao pomamu gubljena kontrole. Ideja da je pun mjesec odlučujući okidač života vukodlaka uistinu se pojavila u proteklih stotinjak godina, uz pomoć Hollywooda. U filmovima su vukodlaci i puni mjesec zgodno sredstvo za stvaranje odredjene vrste svijesti.

Sliku nadjoh na pinteresu …

Znamo da mjesec ima snažan uticaj na vodu i utiče i na kretanje mora i okeana.

Malo opšteg znanja :

Plima i oseka pojavljuju se zbog gravitacijskih sila koje se nalaze između Zemlje, Mjeseca i Sunca pri njihovom međusobnom kretanju kroz svemir. Mjesec sa okreće oko Zemlje te zbog svoje privlačnosti prema Zemlji između njih se javlja privlačna sila koja djeluje na Zemlju, a pošto na Zemlji sve osim goleme vodene mase (71% Zemljine površine prekriveno vodom) nije dovoljno fleksibilno da bi ga Mjesec privukao, mjesec privlači prema sebi vodenu masu na velikim površinama (okeani, mora, velika jezera), što uzrokuje povlačenje nivoa mora na obali, te nivo mora opada kako utjecaj jača i to se naziva osekom, postupno utjecaj slabi te dolazi do postupnog povećanja nivoa mora u prvobitno stanje, a ta pojavu naziva se plima. Zbog toga što je mjesec glavni pokretač plime i oseke do te promjene dolazi dva puta u približno 25 sati, ili bolje rečeno, plima i oseka se izmijene u jednom danu dvaput otprilike svakih 12 sati i 25 minuta.

Jake plime i jake oseke se javljaju u periodima punog i novog Mjeseca kada je utjecaj Mjeseca na privlačnost prema Zemlji pojačan utjecajem položaja Sunca naspram Zemlje to jest za vrijeme punog i novog Mjeseca sva tri tijela se nalaze u ravnini te je zbog toga utjecaj na plimu i oseku najjači.

 Ako to radi okeanima onda logično da su i naša tijela napravljena cca 80 % od vode, veoma podložna uticaju mjeseca. Mi smo ustvari unutrašnja mora obavijena zaštitnim omotačem kožom.  

 Ako mjesec predstavlja žensku energiju onda možete i da na svojoj koži osjetite koliko snažna može biti i šta znači privlačnost žene. Ukratko imaju moć da podignu razinu unutrašnjeg mora u muškarcu. Naravno i mi muškarci konja za trku imamo samo treba biti jako pažljiv sa pokretanjem unutrašnjeg mora kod naših dragih žena.

 Hipokrat, kojeg su smatrali ocem utemeljiteljem moderne medicine, vezao je moć mjeseca za ljudsko ludilo. Napisao je, “Onoga koga noću uhvati užas, strah i ludilo, posjećuje boginja mjeseca.” To je bilo nešto u što kod Rimljana bilo uvriježeno vjerovanje. Vjerovalo se da je božica Luna svake noći vozila svoja kola po noćnom nebu i da tako nastaju lunarni ciklusi. Rečeno je da utjecaj Lune potiče ludilo kod nevjernika. Njeno ime je postalo sinonim  za nekoga kojeg nazivamo „luđak“. Druge božice poput Artemide i Selene imale su veze s Mjesecom i kao takve su se štovale. Bile su istaknute boginje porođaja, ponovo vezano za žensku energiju u ponov u vezi sa punim mjesecom.

 U nekim pričama spuštanje Mjeseca kroz njegov ciklus – od punog do polumjeseca do novog i natrag – simboliziralo je velike bitke s čudovištima koja su proždirala Mjesec prije nego što su ga ponovo pljunula. Bilo je straha od takvih ciklusa, ali se također smatralo neophodnim dijelom životnog kruga. Mjesečeve faze diktiraju rast i pad života na zemlji – životinje, biljke, žetva i tako dalje.

 Djeca znaju priču o čovjeku na Mjesecu. Ako se zagledate njegovu površinu na tamnom nebu i vidjet ćete lice. Mjesec sa licem je kultna slika u mitologiji kao i u novoj tzv. pop kulturi.

 U filmu “Voyage dans la Lune” Georgesa Mélièsa raketa slijeće ravno u mjesečevo oko, naravno mora tu biti i zgodna i dugonoga ženska osoba …

 Kod kineza je malo drugačije . U kineskim pričama, boginja mjeseca Chang’e protjerana je na stijenu na nebu nakon što je ukrala eliksir besmrtnosti od svog supruga, strijelca Hou Yija. Nagrađen je eliksirom besmrtnosti nakon što je oborio devet sunca koja su pržila zemlju, pa nam je ostalo samo jedno. Ti strijelci su nevjerovatni. Chang’e je sada imenjak kineskog programa za istraživanje Mjeseca. Spominjala se prilikom prvog slijetanja na Mjesec, kada je posada Apolla 11 pričala sa oduševljenjem priču o njenom porijeklu.

 Govorilo se da je zec jedini pratilac Chang’ea, ali postoje i druge narodne priče koje govore o zecu koji živi na mjesecu.

 U budističkim Jataka pričama prikazan je zec koji se nesebično bacio u vatru kao žrtvu za Śakra (svemoćnog). Priča je u stilu … priča …

 U jednom od života Bodhisattva se rodio kao životinja, zec. Ipak, čak i kao zec, posjedovao je nevjerovatnu vrlinu, dobrotu, ljepotu i snagu; toliko da su ga druge životinje doživljavale kao svog kralja. Niko ga se nije bojao i nikome nije izazivao strah ( baš je priča …). Među njegovim predanim sljedbenicima, posebno su mu tri životinje postale najbliži učenici i pratioci. Bili su to vidra, šakal i majmun, koji su kroz učenje Bodhisattve zaboravili svoju nižu životinjsku prirodu i sami postali beskrajno samilosni.

 Jedne noći zec preporuči da se napravi sveti dan,  da sutradan nude darove svima koji prođu kroz njihovu šumu. Kasnije te noći, zec je bio izbezumljen kad je shvatio da nema šta da ponudi. Njegova trojica pratilaca su mogli skupiti darove, a zec nije mogao ništa ponuditi osim oskudnih vlati trave koje je jeo. I u toj noći je shvatio da svoje meso može ponuditi kao hranu i odluči da je to ono što će učiniti.

Čuvši to, Śakra, gospodar bogova, otišao je testirati životinje i prerušio se u umornog putnika koji se izgubio. Gladne, žedne i uplakane od očaja, četiri zvijeri su mu priskočile u pomoć. Vidra ga je uspjela opskrbiti sa sedam riba, šakal gušterom i malo kiselog mlijeka, a majmun mekim zrelim mangom. Vidjevši kako čovjek zapali vatru, zec je objasnio da nudi svoje tijelo, a zatim je, bez oklijevanja, uskočio u vreli ugalj i uskovitlani plamen.

Śakra se oduševio, posegnuo u vatru i izvukao zeca i za nagradu ga podigao na nebesa i prikazao pred bogovima.

 Tada je Shakra, imajući na umu dobro svijeta i veličanstveni primjer životinjske bodhisattve, ukrasio vrh svoje vlastite palate, Sudharme, palate bogova, slikom zeca. Takođe je ukrasio mjesečevo lice istom slikom. Kaže se da se i danas slika zeca može vidjeti u punom mjesecu.

 Verzija ove priče može se naći i u japanskom folkloru, a neki vjeruju da je ona inspiracija za Broodals, zlikovske mjesečeve zečeve u igri Super Mario Odyssey iz 2017. godine!

 U aztečkoj mitologiji Tecciztecatl je postao stari bog Mjeseca činom žrtve koji je krenuo po zlu. Tecciztecatl (ili Tecuciztecatl), Stari Mjesečev bog, predstavlja muški aspekt Mjeseca. Na početku sadašnjeg svijeta, bogovi su se okupili u Teotihuacanu i pitali “Ko će preuzeti odgovornost za osvjetljavanje ovog svijeta?” Lijepi i bogati Tecciztecatl prvi se javio. Kad je stigao trenutak da završi ritual bacajući se u žrtvenu vatru, uplašio se. Bogovi su priliku ponudili bolesnom, ali blistajućem Nanahuatzinu. Nanahuatzin je završio ritual, bacio se u žrtvenu vatru i postao sunce. Posramljen, Tecciztecatl ga je slijedio  ne bi li postao novo sunce. Međutim, bogovi baciše na njega zeca koji umanji njegov sjaj.

I tako Tecciztecatl postade mjesec.

Keltska boginja Airmed je bila jedna od Tuatha de Danaan po irskim mitološkim pričama. Tuatha de Danann je rasa magičnih bića koja posjeduju natprirodne moći. Ima ko voli da čita više na : https://damirnadivanu.com/2020/09/12/the-whole-history-of-the-tuatha-de-danann/ 

Airmed je bila poznata po svojoj moći u liječenju onih koji su pali u bitci. Kažu da je svjetsko ljekovito bilje izniklo iz Airmedovih suza dok je plakala nad tijelom svog palog brata. Na slikama se često prikazuje sa zecom. A imate je na : https://damirnadivanu.com/2020/01/12/gods-and-goddesses-of-health/

  U nordijskoj mitologiji, Máni, oličenje mjeseca, brat je sunca Sól. Na početku vremena, brat i sestra nisu znali koja im je svrha, niti snagu njihovih moći.

Bogovi su se skupili da odluče o osnovnim stvarima stvaranja i odredili da će ovaj par pomoći stvaranju noći i dana na Zemlji. Da bi im “pomogli” u njihovim naporima, vukovi bi ih progonili kroz nebo. U jednoj verziji priče, otac Mundilfari dao je djeci ime po suncu i mjesecu. Bogovi su u tome vidjeli neoprostivu aroganciju i zato su brata i sestru smjestili na suprotne krajeve i vezali za sunčane i mjesečeve kočije za vožnju kroz nebo. U ovoj priči bilo je predviđeno da će događajima iz Ragnaröka – svemoguće bitke koja će završiti smrću glavnih bogova – prethoditi smrt Máni od ruku vukova ( ili vukodlaka) koji ga vječno progone.

U skandinavskim pričama muškarci su uvijek odjeveni kao vukovi za bitku.

 Bogolike personifikacije mjeseca u raznim kulturama imaju tendenciju da budu ženske, ali ne i kod nodijaca. U kulturama gdje je mjesec ženskog roda simbolizije plodnost i često su im se obraćali u nadi za dobrom žetvom. U religiji Joruba rečeno je da božica Aya ili ti Yemoja ima moć liječenja neplodnosti i zaštite žena. Ima te je kod mene u https://damirnadivanu.com/2020/01/12/gods-and-goddesses-of-health/

 Lunarni ciklus i pomrčine su ključni dijelovi ovog mita. Spuštanje Mjeseca kroz njegov ciklus – od punog do polumjeseca do novog i natrag – simboliziralo je velike bitke s čudovištima koja su proždirala mjesec prije nego što su ga ponovo ispljunula. Bilo je straha od takvih ciklusa, ali se također smatralo neophodnim dijelom životnog kruga. Mjesečeve faze diktiraju rast i pad života na zemlji – životinje, biljke, žetva i tako dalje.

Žao mi je što ne mogu da nadjem epizodu Hogara Strašnog kad sinu Hamletu objašnjava mjesečeve mjene …

 Nordijski mitovi kažu da je to Máni. Kineske priče tvrde da je to Chang’e. Srednjovjekovne engleske balade govore o čovjeku na Mjesecu kao o pijancu koji voli crno vino. Razne narodne priče govore o zecu na Mjesecu koji živi s čovjekom. Mi smo oduvijek i mjerili vrijeme prema mjesecu, al nam zamutiše sliku sa uvodjenjem Gregorijanskog kalendara i mjerenja vremena po suncu. U stvari počeo sam priču o mjesecu da napišem priču o sarajevskoj Sahat kuli, al eto ode u drugom pravcu. Ako stignem bit će i ta priča, jer kako izgleda, prilično smo kratki s vremenom…

Helem, uskoro ćete moći pogledati u nebo i vidjeti mjesec u posebno fascinantnoj fazi. Neki ga zovu superplavokrvni mjesec. Supermjesec, krvavi mjesec i pomrčina Mjeseca – zaista nebeska tri efekta koja nadahnjuje naučnike i folkloraše širom svijeta. Ovakvi događaji su nevjerovatno rijetki, pa pripazite da ih ne propustite. Hoće li se nešto sablasno dogoditi?

Pa, morat ćete pričekati i saznati. A brzo će …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s